П`ятниця, 29.03.2024
Пропонуємо
КОНТАКТИ
м. Чернівці
вул. Нікітіна, 2,оф. 2

093 348 26 59
050 338 36 25
0372 57 17 72


Пошук
Головна » 2010 » Жовтень » 3 » Нові технології опалення будинків Meditherm
21:13
Нові технології опалення будинків Meditherm

В системах опалення будинків найчастіше використовують радіатори, як обігрівальні прилади у приміщеннях. Спосіб теплопередачі таких радіаторів – це в основному конвекція і значно меншою мірою – випромінювання, через досить малу поверхню радіаторів. Робоча температура радіаторів – 70-90°С. Як правило, їх встановлюють під вікнами. Недоліком такої системи опалення є те, що разом з нагрітим повітрям вгору піднімається пилюка, яка містить багато різних алергенів. Крім того, естетичний вигляд бляшаних зварних радіаторів та їх довговічність залишають бажати кращого.    Підлогове обігрівання, про яке так багато сьогодні говориться й пишеться, було винайдено і застосовувалось ще нашими далекими предками понад 2,5 тисячі років тому в древньому Римі й Вавилоні.

Виглядало воно, щоправда, дещо інакше – труби були керамічні, а в них проходило нагріте повітря разом з димом від печей. Сьогодні для цього використовуються трубки з поліетилену (ПЕ), поліпропілену (ПП), або зшитого поліетилену (PEX) діаметром 16-20 мм в яких протікає гаряча вода температурою 28-40°С. Обігрівання такого типу, яке ще називають поверхневим, можна застосовувати у приміщеннях всіх типів. Воно може бути встановлене як у підлозі, так і в стінах чи на стелі. За європейськими нормами температура підлогового обігрівання не може перевищувати 29°С, а стінового чи стельового 40-50°С, але така система є найекономнішою, завдяки тому, що джерело тепла може бути довільним – наприклад, газовий конденсаційний котел з ККД 110%, або теплова помпа з коефіцієнтом СОР 1:5, тобто з одного кВт електроенергії отримують 5 кВт теплової.

При застосуванні підлогового обігрівання тепловий комфорт відчувається при температурі повітря в приміщенні 19°С, а для такого ж відчуття при радіаторному опаленні потрібно підняти температуру ще на 3 градуси. Отже, підлогове обігрівання дозволяє зекономити близько 30% енергії, а це немало. Крім того, підлогове обігрівання не створює конвекційних потоків повітря, які б піднімали пил вгору разом з усіма алергенами, що містяться в ньому.

Певним недоліком такої системи однак є необхідність піднімати рівень підлоги на 50-60 мм, щоб вкласти трубки діаметром 16-20 мм. На стінах треба попередньо закріпити металеву сітку а вже на ній трубки. Ще складніше закріпити трубки на стелі. Регулювання температури такої системи також має свої труднощі через її велику теплоємність.

У сучасному добре теплоізольованому будинку теплова потреба значно зменшується, а відчуття теплового комфорту досягається значно економнішими засобами.

Віднедавна різними фірмами розроблено і впроваджено у виробництво системи обігріву нового покоління з поліетиленових трубок малого діаметру 6-8 мм, які називають капілярними.

Капілярні системи обігрівання розташовують в першу чергу на внутрішніх поверхнях зовнішніх стін і вкривають штукатуркою, хоча можна встановлювати їх і в підлозі (де вони потребують лиш 10-15 мм стяжки) чи на стелі. Поліетиленова трубка зовнішнім діаметром 6 мм і внутрішнім – 4 мм укладена меандром і з’єднана поперечками у мати шириною 1м, довжиною до 12 м. Завдяки малому діаметру трубки та малому об’єму рідини в системі відпадає проблема заповітрювання а також інерційності системи, яка може швидко реагувати на зміну зовнішньої температури. Головною перевагою такої системи є її екологічність, тому що вона працює від низькотемпературного джерела тепла, яким можуть бути сонячні колектори або теплова помпа. Такі системи обігріву навіть допомагають ліквідувати сирість і грибок в існуючих будівельних конструкціях.

Джерелами тепла капілярних систем обігріву можуть бути:

·         природний газ

·         пропан-бутан

·         мазут

·         центральне опалення

·         електроенергія

·         теплові помпи

·         сонячна енергія

·         геотермальна енергія

·         тверде паливо

·          

 

Для зменшення тепловтрат крізь огороджувальні конструкції будівлі їх коефіцієнт теплопроникності повинен бути не меншим 0,5 Вт/м2.

Оскільки поліетиленові трубки системи не мають захисту від кисневої дифузії, для захисту решти обладнання їх слід розділяти за допомогою теплообмінника.

Для заповнення капілярної системи обігріву слід використовувати пом’якшену воду.

Капілярні системи обігріву/охолодження набирають щораз більшого поширення в країнах Європи та Америки. Так, наприклад, лише в Угорщині починаючи з 1994 року виконано понад 1000 проектів з такими системами. Переважно це приватні будинки, але не бракує також і багатоповерхових, офісних будинків, басейнів, церков, в’їздів до підземних гаражів і навіть приміщення для зимівлі слона у столичному звіринці. У багатьох місцях крім обігріву ці системи виконують також функцію охолодження.



Переглядів: 6390 | Додав: tepla-oselya | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Партнери
Атмосфера Віта Клімат Енергозберігаючі системи ПО Ремстройресурс
Статистика
Сучасна Тепла Оселя © 2024
Сайт управляється системою uCoz